Maar liefst 70% van de Nederlanders  gaat slecht voorbereid op vakantie. Dit blijkt uit onderzoek dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken recent heeft gedaan. Rond de 700.000 Nederlandse toeristen hebben in 2017 voor hulp aangeklopt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder deze toeristen waren er 2.300 met ernstige problemen, zoals een sterftegeval, ongeluk of ziekenhuisopname. Door je goed voor te bereiden op je vakantie kun je een groot deel van dit soort problemen voorkomen. In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je naar Macedonië op vakantie gaat. Een goed begin is het halve werk!

Vaccinaties nodig voor Macedonië?

Bij een reisbestemming als Macedonië wordt meestal niet zo snel gedacht een vaccinaties. Ondanks dat dit land in Europa ligt, kan het verstandig zijn om je in te laten enten. De aanbevolen vaccinaties voor Macedonië zijn DTP en Hepatitis A. Met DTP ben je beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Een Hepatitis A vaccinatie zorgt ervoor dat de kans op een ontsteking aan de lever kleiner wordt. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kun je binnen krijgen door besmet wat of voedsel. Voor een actueel advies en extra informatie over vaccineren, kun je het beste contact opnemen met de GGD.

Visum voor Macedonië nodig?

Wanneer je in bezit bent van een Nederlands paspoort, heb je geen visum nodig voor Macedonië. Een verblijf van maximaal 90 dagen per 6 maanden is toegestaan. Heb je een ander paspoort? Kijk dan voor informatie bij de Visum centrale. Ga je met je minderjarige kinderen naar Macedonië? Dan is het handig om te weten dat kinderen een eigen reisdocument nodig hebben. Een bijschrijving in het paspoort van een ouders is helaas sinds 2012 niet meer geldig.

Reizen (een van) de ouders niet mee? Dan is het verstandig om een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) en een toestemmingsformulier mee te nemen. Hierdoor kun je voorkomen dat je vertraging oploopt bij de controles. Kijk op de rijksoverheid website voor meer informatie over reizen met kinderen.

Reizen met paspoort of identiteitskaart?

Je paspoort dient na aankomst nog minstens 90 dagen geldig te zijn. Ook moet je paspoort nog minstens één lege visumpagina hebben. Het is mogelijk om met je identiteitskaart af te reizen naar Macedonië. Dit kan echter voor vertraging in het proces zorgen. Uiteindelijk zou dat er voor kunnen zorgen dat je de transferbus mist. Het is daarom verstandiger om met je paspoort naar Macedonië te gaan. De eventuele problemen met een ID-kaart kunnen namelijk niet worden verhaald op de reisorganisatie.

Kopie ID-kaart of paspoort

Bij aankomst in de accommodatie wordt vaak gevraagd om je paspoort of ID-kaart af te geven. Een accommodatie is namelijk wettelijk verplicht om jou als gast bij het inchecken te identificeren en te registeren. Deze regel geldt in Nederland, maar ook in het buitenland. Voor het registeren hebben ze een aantal persoonsgegevens nodig die op je paspoort of ID-kaart staan vermeld. Welke gegevens ze exact nodig hebben is per land verschillend. Over het algemeen hebben ze je naam, woonplaats, type en nummer van je identiteitsbewijs nodig. Dit betekent dat het niet nodig is dat ze jouw Burgerservicenummer (BSN) overnemen. Dit nummer is in combinatie met je pasfoto bovendien fraudegevoelig. Daarom raden we aan om zelf kopietjes van je paspoort of ID-kaart mee te nemen en hierop het BSN nummer door te halen met een zwarte stift. En zet een kruis door je pasfoto. Vermeld ook op de kopie ook de datum en voor wie het bedoeld is. Natuurlijk moet je nog wel je originele identiteitsbewijs laten zien.

Een reis- en annuleringsverzekering nemen?

Om te voorkomen dat je voor (vervelende) verassingen komt te staan in het buitenland, is een goede verzekering een must. Je zorgverzekering dekt namelijk niet altijd alle kosten. Vandaar dat we adviseren om te kijken naar een reisverzekering. Een reisverzekering dekt niet alleen de kosten bij ziekte tijdens de reis, maar ook allerlei andere situaties zoals beschadigde bagage of het verlies van spullen door diefstal.

Een annuleringsverzekering is handig als je onverwachts toch niet op vakantie kunt gaan. Het kan zijn dat je ziek bent geworden of dat er iemand onverwachts is overleden. Daarom is het slim om ten alle tijden een annuleringsverzekering af te sluiten. Hierdoor kun je bij het annuleren van je vakantie (een deel van) je gemaakte kosten terug vragen. Soms kan dit tot 100%, maar dat is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten.

Heb ik een creditcard nodig in Macedonië?

Soms heb je een creditcard nodig voor het boeken van een hotel. Maar ook bij het huren van een auto is het vandaag dag bijna niet meer mogelijk om dit zonder creditcard te doen. Met een creditcard kunnen ze namelijk eventuele verkeersboetes en schades gemakkelijk innen. Hou er rekening mee dat niet overal in Macedonië met creditcards kan worden betaald. Je bankpas wordt geaccepteerd bij geld- en pinautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Bovendien is het gebruik van een bankpas meestal goedkoper dan een creditcard. Vergeet niet om te controleren bij je bank of je nog toestemming moet geven, zodat je kunt pinnen in Macedonië.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Reis-verhalen.nl.