Macedonië is een land aan de Adriatische Zee. Het maakte tot begin jaren 90 van de vorige eeuw deel uit van Joegoslavië en was toen absoluut niet in beeld als vakantieland. Sinds de onafhankelijkheid timmert Macedonië aan de weg om een populair vakantieland te worden en dat lukt heel goed. Steeds meer toeristen weten de weg te vinden voor een vakantie naar Macedonië. Macedonië is een zogenaamde binnenstaat, er is geen kustlijn. Het land wordt begrensd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. Macedonië telt ruim 2 miljoen inwoners waarvan er ruim 670.000 in de hoofdstad Skopje wonen.

Populair vakantieland

Voor een vakantie naar Macedonië bestaat steeds meer interesse. Vooral vanuit West Europa weten de t toeristen Macedonië inmiddels te vinden. Macedonië is interessant voor de zomervakantie omdat het land een aangenaam klimaat heeft. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden en er is gemiddeld zo’n 8 uur zon per dag. In de wintermaanden kun je voor wintersport terecht in Macedonië.

Tips voor reizen naar Macedonië

Tips reizen Macedonië

Met het vliegtuig reis je voor een aantrekkelijk tarief naar Macedonië.
De meeste internationale vluchten landen op de internationale luchthaven Alexander de Grote nabij de hoofdstad Skopje. Tips voor reizen in Macedonië: Het openbaar vervoer is prima geregeld. Veel plaatsen zijn per bus of trein te bereiken. Als je liever zelf je reistijden bepaalt kun je ter plaatse een auto huren. Je kunt ook met je eigen auto naar Macedonië rijden maar deze reis duurt gemiddeld zo’n 24 uur en moet dus over 2 tot 3 dagen worden verdeeld.

Hotel tips in Macedonië

In het populaire Ohrid vind je onder andere Hotel Tino, zeer betaalbaar en een prima hotel. In de populaire vakantieplaats Kalista vind je Hotel Makpetrol, ook een aanrader. Uiteraard zijn er in en om de hoofdstad Skopje ook voldoende goede hotels te vinden. Een hotel in Macedonië is gemiddeld goedkoper dan in Nederland als je kijkt naar de prijs voor een hotel. Je kunt er gemiddeld voor 50 euro per nacht overnachten. Macedonië heeft ook genoeg campings voor de liefhebbers van een kampeervakantie.

Culinaire Macedonië tips

Borek eten in MacedoniëMacedonië is zeker een aanrader als je van lekker eten houdt. De
Macedoniërs zijn echte vlees liefhebbers, maar ook als je vegetariër bent kunnen ze je verrassen met gegrilde groente, vegetarische soepen en gevulde paprika’s. Het nationale gerecht is Tavče Gravče, een gerecht van bonen, paprika en worst. Een echte Macedonische snack heet Stobi Flips en is gemaakt van pinda’s. Een andere culinaire tip uit Macedonië is de shopska salata, een salade van tomaat, komkommer en kaas. Bij de bakker en sommige cafés kun je Burek bestellen, hartig gebak met een vulling van kaas, groente of vlees.

Tips voor een bezoek aan Skopje

Wanneer je in Macedonië bent dan mag een bezoek aan de hoofdstad Skopje eigenlijk niet ontbreken. Hier vind je het Moeder Theresa museum, gewijd aan de bekendste non ter wereld, die ooit de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Verder heeft Skopje het oudste treinstation van de Balkan, een mooi fort en niet te vergeten de bekende stenen brug. In de stad zijn daarnaast meerdere mooie kerken te vinden die kunnen worden bezichtigd. Het nachtleven van Skopje is ook een tip als je naar Macedonië gaat. En shoppen doe je natuurlijk in de Skopje Bazaar, te vergelijken met de bazaar van Istanbul.

Nog een tip: Mavrovo

De stad Mavrovo is ook een Macedonië tip om te onthouden. De plaats en het gebied er omheen staan bekend om de prachtige natuur. Er zijn voor de liefhebbers prachtige picknickplaatsen. Je vindt er schaapskuddes en prachtige vergezichten. De bossen zijn beschermd en daarom nog niet ten prooi gevallen aan de uitbreidingsdrang van de grote steden. Het Nationaal Park Mavrovo is een must-see voor natuurliefhebbers. In juli vindt in deze strek het trouwfestival Galichka Svadba plaats.

De parels van Macedonië: Ohrid en Krushevo

Tips macedonie.infoOhrid staat vooral bekend om de bijzondere sfeer die je hier aantreft. Er zijn in Ohrid meer kerken dan dat er dagen in het jaar zitten. Daarom noemen sommigen deze plaats ook wel “Het Jeruzalem van de Balkan”. Maar ook voor wie niet van kerken houdt is Ohrid een plaatje. Gelegen aan een meer, omgeven door bergen, met huizen met rode terracotta daken en geplaveide straten kan het hele dorp zo op een schilderij. In Macedonië wordt ook wijn verbouwd. Een Macedonië tip voor de liefhebbers is de DemirKapija-vallei. En dan is het nog het dorpje Krushevo. Dit is het hoogst gelegen dorp van het land en het staat bekend om de fraaie architectuur die je er kunt vinden.

Praktische tips voor een vakantie naar Macedonië

Geld: Macedonië is geen lid van de Europese Unie. Het land is wel kandidaat maar het lidmaatschap is wat gecompliceerd omdat Griekenland bezwaar maakt tegen de naam van het land. Daarom wordt er in Macedonië ook niet met de Euro betaald. De nationale munt is de Denar, verdeeld in 100 deni. De omwisselkoers is ongeveer 62 Denar tegen 1 Euro. Je kunt in de grotere plaatsen overal geld pinnen uit automaten, dus vooraf geld wisselen is niet nodig. Check wel van te voren of jouw bank pinnen in Macedonië ondersteunt of dat je wellicht de instellingen aan moet passen. Houd ook rekening dat pinnen in het buitenland vaak extra kosten met zich meebrengt.

Veiligheid: Macedonië is op zich een veilig land voor toeristen. Maar in de grensgebieden met Albanië en Servië zijn soms incidenten met gewapende groeperingen. Toeristen zijn geen doelwit, maar wees wel op je hoede. Het is verboden om militairen en militaire voertuigen te fotograferen.

Reisdocument: Voor een vakantiereis naar Macedonië is een geldig paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben, een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet geldig. Reist een ouder niet mee, zorg dan voor een toestemmingsformulier en een kopie van de niet meereizende ouder van het kind.

Wifi: Bijna overal in Macedonië is (gratis) wifi beschikbaar. Zowel in cafés als bij de accommodaties. 

Op deze pagina vind je meer informatie en reisadvies.

Een fijne vakantie in Macedonië

Ga je op reis naar Macedonië dan zal je zeker een fijne vakantie hebben. Het land heeft genoeg te bieden aan de toeristen. Maak eventueel vooraf een planning van wat je wilt gaan zien en welke plaatsen je wilt bezoeken in het land. Met de tips over Macedonië die we hier hebben gegeven hopen we je een eindje op weg te helpen voor een onvergetelijke vakantie in dit gastvrije land.