Na veel reisgidsen doorlezen, surfen op internet en gesprekken met het gezin is de vakantie dan eindelijk geboekt. Dit jaar gaan jullie naar Macedonië! Een goede keuze want Macedonië is een prachtig land. Uitermate geschikt om even tot rust te komen en te genieten van de vele bezienswaardigheden. Wel één belangrijke vraag voor vertrek: wat is het reisadvies voor Macedonië? Welke dingen kun je zonder problemen doen en wat moet je eigenlijk gewoon laten? Om goed voorbereid op reis te gaan is het verstandig om je eerst in te lezen. Wij hebben wat adviezen voor je op een rijtje gezet.

Gezondheid

Reisadvies Macedonië: Gezondheid

De gezondheidsinstellingen in het buitenland zijn niet altijd hetzelfde als bij ons. De werkzaamheden kunnen beperkt zijn en vaak zul je direct de factuur moeten voldoen. Ook als je een reisverzekering hebt, zul je de gemaakte kosten vaak eerst zelf moeten voorschieten. Om te voorkomen dat je toch een hoog bedrag voor eigen rekening krijgt, is het handig om van te voren goed te kijken wat er is meeverzekerd bij je reisverzekering.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, nietwaar?

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Macedonië is niet zo veilig als wat wij in Nederland gewend zijn. Verkeersregels kent men wel, maar worden nauwelijks nageleefd. De verlichting op auto’s, fietsen en tractors is slecht of helemaal niet aanwezig. Wanneer je met de auto op pad gaat, blijf dan vooral op de hoofdwegen. Deze zijn, in tegenstelling tot de lokale wegen, relatief goed onderhouden.

Reisdocumenten en visum

Wanneer je naar het buitenland reist, kan het een vereiste zijn dat je in het bezit bent van een geldig visum. Daarnaast heb je voor elke reis een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Lees voor meer informatie over visum en reisdocumenten ons blog over de voorbereidingen voor een vakantie naar Macedonië.

Lokale wetten en regels

De lokale bevolking van Macedonië is ontzettend vriendelijk. Neem echter wel de gewoontes van de inwoners in acht en respecteer hun dagelijkse gebruiken en cultuur. Tevens heeft ieder land heeft zijn eigen regels en wetten. Wanneer je een ander land bezoekt, houd je dan aan deze wetten. Dit kan je een hele hoop ellende besparen.

Fotograferen

Mooie gebieden leg je natuurlijk graag op de foto. En dat is prima want hoe meer aandacht het land krijgt, hoe meer het toerisme zal aantrekken en dat kan dit land zeker gebruiken. Wees echter wel alert als je gaat fotograferen of filmen. Niet iedereen is hier van gediend en men kan hier zelfs hier geld voor komen vragen. Wees ook voorzichtig in de buurt van militairen en hun voertuigen. Het op de foto zetten van een militair object is ten strengste verboden en kan nare situaties opleveren.

Reisadvies Macedonië : HomoseksualiteitHomoseksualiteit in Macedonië

Homoseksualiteit is over het algemeen in Macedonië nog niet geaccepteerd. Helaas, maar waar. Wanneer je dus als twee mannen of twee vrouwen reist, wees je er dan van bewust dat sommige handelingen op straat als aanstootgevend kunnen worden gezien.

Grens gebied

Vermijd liever de grensgebieden met Servië, Albanië en Griekenland. Daar kan het onrustig zijn. Mocht je toch in deze gebieden reizen, ga dan zeker de hoofdwegen niet af, dit kan gevaarlijk zijn. Ook het reizen na zonsondergang wordt sterk afgeraden.

Demonstraties

Zoals je wellicht weet is de politieke situatie in Macedonië momenteel nogal onzeker. Dit uit zich in hier en daar een demonstratie. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje is dat het geval. Deze gebieden kun je beter mijden. Ga je er toch naar toe?  Probeer dan de regeringsgebouwen, het parlementsgebouw en het kantoor van de procureur-generaal te vermijden. De meeste demonstraties vinden namelijk plaats bij of rondom deze locaties.

Klik hier voor het actuele reisadvies voor Macedonië.

Terrorisme

Net als in veel andere Europese landen moeten we vermelden dat ook Macedonië een verhoogde kans heeft op terroristische aanvallen. Blijf dus alert en volg in nood situaties altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Natuurgeweld

In Macedonië kunnen regelmatig kleine aardbevingen voorkomen. Over het algemeen zijn deze zeer klein en zal je er niet snel iets van merken. In het verleden zijn er echter ook hevige aardbevingen geweest die veel schade aan hebben gericht. Zo werd de hoofdstad Skopje in 1963 bijna helemaal verwoest door een aardbeving. Bij hevige regenval kunnen in de berggebieden aardverschuivingen en vallende stenen voorkomen.

Reisadvies MacedoniëNoodsituaties

Wanneer je direct hulp nodig hebt kun je, net als bij ons, 112 bellen. Voor overige hulp kun je een beroep doen op de Nederlandse ambassade in Skopje. Probeer bij een noodsituatie eerst contact te leggen met de reisorganisatie (als je die hebt), zij kunnen je vaak goed op weg helpen.