Van alle hoofdsteden in de Balkan is Skopje wellicht het meest ondergewaardeerd. Heel wat reizigers vinden de stad op het eerste zicht vrijsaai. Wellicht door de aparte architectuur en de vele vreemde standbeelden die je terugvindt in de stad. Wie zichzelf echter de tijd geeft om de stad echt te leren kennen, zal aangenaam verrast zijn. De kans is zelfs groot dat je na je eerste bezoek nog een keer zal willen terugkeren. Hier zijn alvast enkele hoogtepunten van Skopje, Macedonië.

Ontdek de bizarre architectuur van Skopje

Het eerste dat je zal opvallen als je Skopje bezoekt, is de vreemde architectuur. Vooral langs de rivier de Vardar zal je heel wat bouwwerken zien die er misschien oud uit zien, maar dat eigenlijk niet zijn. Allen zijn ze gebouwd rond 2010. Er was een grote controverse over de financiering van het project Skopje 2014 dat erop gericht was de stad een meer klassieke uitstraling te geven. In het land met een vrij hoog werkloosheidscijfer waren er dringender behoeften dan de heropbouw van de hoofdstad, zo vonden de inwoners. Toch werden deze bouwwerken die onderdak bieden aan tal van culturele en politieke instellingen gebouwd als gevolg van dit project. Op sommige ervan kun je nog steeds kleurrijke verf vinden – een gevolg van de kleurrijke revolutie van 2016.

Maar ook: de oude schepen op de rivier

Als dat nog niet genoeg was, zijn er ook gloednieuwe, maar oud ogende, schepen gebouwd. Deze liggen nu aangemeerd aan de Vardar rivier. Een van hen dient nu als hotel, dus als je ooit de nacht op een schip wilt doorbrengen, is dit je kans.

Bezichtig de vele standbeelden over de hele stad

Als onderdeel van het project Skopje 2014 werden er veel monumenten geplaatst over de hele stad. En met veel bedoel ik veel, veel meer dan je kunt bedenken. Als je op het hoofdplein staat en om je heen kijkt, zie je minstens twintig verschillende Skopje-monumenten. Sommigen van hen laten belangrijke Macedoniërs zien, andere zijn gewoon gek en zinloos (zoals de winkelmeisjes of een meisje dat in het water springt). Je loopt over de brug en je bent omringd door zo’n 30 standbeelden. De vele standbeelden geven een erg bizarre sfeer in de stad, maar alles is zo bizar dat het eigenlijk verrassend goed past.

Verdwaal in de oude Bazaar

De oude bazaar van Skopje is na Istanbul de op een na grootste bazaar in de Balkan en heeft zeker dezelfde Oosterse charme. Zodra je de bazaar binnenwandelt, ruik je gegrild vlees die je honger doet krijgen. Je kunt gemakkelijk verdwalen in het doolhof van smalle straatjes, maar dat zorgt er alleen maar voor dat je interessante plaatsen ontdekt. Zo kun je er ook een oude, overdekte markt en een hamam (een openbaar bad) vinden. De oude bazaar is in groot contrast met de rest van de stad. Terwijl de stad toch een moderne look heeft, voelt het hier alsof de tijd ongeveer 100 jaar geleden is stilgezet. Kleine, oude gebouwen zijn de thuisbasis van vele ambachtelijke winkels, kappers of bars en restaurants met lokale gerechten. Je kunt hier gemakkelijk een paar uur doorbrengen, ronddwalen, verdwalen, genieten van heerlijke Macedonische gerechten en gewoon genieten van de sfeer.

Zoek het beste uitzicht van de stad

Terwijl je in de buurt bent van de bazaar en op zoek bent om de stad vanuit een ander gezichtspunt te zien, is het fort Kale een goede optie. Het ligt op slechts enkele minuten afstand van de oude bazaar en werd gebouwd op het hoogste punt van de stad en biedt dus een prachtig uitzicht op Skopje. Het fort zelf is niets bijzonders, alleen wat stenen hier en daar en niet veel anders. Dat komt omdat het fort tijdens de Ottomaanse bezetting gedeeltelijk werd vernietigd. Vandaag de dag is enkel nog 121 meter van de muur intact samen met drie wachttorens. Deze kun je beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht op de stad en de rivier de Vardar. Bonus: de toegang tot het fort is gratis.

Geniet van een heerlijke koffie

Balkansteden staan ​​bekend om de verbazingwekkende koffie scene en Skopje is hier geen uitzondering. De koffie is hier dik, heerlijk en super goedkoop. Er zijn een aantal echt geweldige cafés in de stad, maar je zult ze niet in het centrum vinden. De beste plaatsen om te genieten van een goede koffie in een charmante, levendige plaats zijn de oude bazaar of Debar Maalo, een bohemienachtig deel van Skopje.

Ontspan in Debar Maalo – het boheemse deel van Skopje

Niet ver van het centrum vind je Debar Maalo, het meest boheemse deel van de stad en het centrum van alternatief Skopje. Straten zijn hier omringd met bomen, talloze cafés en restaurants die het gebied vullen en zorgen voor een ontspannende, aangename sfeer. Debar Maalo is de perfecte regio in Skopje als je even wil ontsnappen aan de overweldigende drukte van de stad.

Bezoek het Moeder Theresa Memorial House

Misschien weet je niet dat Moeder Teresa (Teresa van Calcutta) op 26 augustus 1910 in Skopje werd geboren. In 2009, twee jaar na haar dood, werd het Moeder Teresa Memorial House gebouwd ter ere van haar. Het Memorial House bevat een museum met foto’s, memorabilia en documenten naar aanleiding van het leven en religieuze werk van Moeder Teresa. Boven het museum is er een kleine kapel.

Wandel over de vele bruggen

Skopje ligt aan de oevers van de rivier de Vardar, dus is het niet onlogisch dat er bruggen zijn die de ene kant van de stad met de andere verbinden. Onder de heerschappij van de Romeinse keizer Justinianus, toen de stad een kolonie was die bekend stond als Skupi, werd een stenen brug gebouwd. Het werd uiteindelijk verwoest en herbouwd door de Ottomanen in de 15e eeuw. De Stenen Brug verbindt nu het oude deel van de stad met het nieuwe, en vertegenwoordigt de vele facetten van Skopje – Ottomaans, Europees en Aziatisch.

Een andere opvallende brug in Skopje is de Art Bridge – een voetgangersbrug over de rivier de Vardar. Het is omringd met standbeelden van opmerkelijke Macedonische kunstenaars en musici en sierlijke straatlantaarns. De brug leidt naar het Nationaal Archeologisch Museum.