Als de achtste grootste stad in Macedonië en de grootste stad aan het meer van Ohrid, is Ohrid een van de meest bezochte steden in het land en vaak beschreven als het “Jeruzalem van de Balkan” vanwege de vele kerken (365 in totaal).

Een van de vele dingen om te doen in Ohrid omvat een bezoek aan de meest beroemde van deze kerken, evenals genieten van het meer en het zien van verschillende oude ruïnes, middeleeuwse monumenten en Ottomaanse bouwwerken in de nabije omgeving.

Na een paar ongelooflijke dagen doorgebracht te hebben met het verkennen van Ohrid en zijn omgeving, hier is onze lijst van top dingen om te doen in Ohrid, Macedonië:

Maak een ​​boottocht op het meer van Ohrid

Boottocht ohridHet zou zonde zijn om helemaal naar Ohrid te reizen en het meer niet per boot te ervaren. Het meer van Ohrid is een van de oudste en grootste meren van Europa – ongeveer 2-5 miljoen jaar oud met een oppervlakte van ongeveer 138 vierkante mijlen!
Het meer, samen met de stad Ohrid, werden beide in 1980 tot UNESCO Werelderfgoed verklaard omwille van hun culturele en natuurlijke betekenis. Als je je afvraagt ​​waar je een boot kunt nemen voor een rondleiding over het meer van Ohrid, dan kun je dat doen in de jachthaven van Ohrid.

Fotografeer het St. Jovan van Kaneo-klooster

Prachtig uitzicht op het meerSt. Jovan van Kaneo werd gesticht aan het einde van de 13e eeuw en opgedragen aan de heilige Johannes de Doper. De schilderachtige locatie en de kenmerkende Byzantijnse architectuur maken het een van de meest gefotografeerde plaatsen in Macedonië – van het meer van Ohrid en van de kust. Het klooster is gelegen op een klif net boven het vissersdorpje Kaneo, met uitzicht op de kalme wateren van het meer van Ohrid. Het is het symbool van Ohrid geworden.

Bezoek de St. Clement kerk

Plaosnik kerk in OhridDe St. Clement-kerk bevindt zich op de heuvel Plaosnik (Plaošnik) in Ohrid. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en bekend als de St. Panteleimon-kerk, herbergde het de relikwieën van St. Clement. De kerk werd omgebouwd tot een moskee in de 15e eeuw tijdens de Ottomaanse periode voordat het werd gereconstrueerd in de 16e eeuw en opnieuw veranderde in een kerk. Een bezoek aan de St. Clement-kerk onthult middeleeuwse fresco’s, vroeg-christelijke mozaïeken en architectuur in Byzantijnse stijl die overal op de Balkan voorkomt.

Aanschouw het oude theater van Ohrid

Nabij het centrum van Ohrid ligt het oude theater – een openlucht theater in Hellenistische stijl dat rond 200 voor Christus werd gebouwd. met een capaciteit van 4.000 toeschouwers. Tijdens de Romeinse tijd werd het gebruikt voor gladiatorengevechten voor het executeren van christenen, wat leidde tot het in verval geraken na de val van het Romeinse Rijk. Het werd uiteindelijk opgegraven en gebruikt voor openbare shows. Het meest opvallende is dat het tijdens het jaarlijkse Ohrid Zomerfestival wordt gebruikt als podium. Toegang tot het theater is gratis.

Bezoek het Robevci Family House Museum

Het Robevci Family House Museum, gelegen in de oude stad van Ohrid, is een fantastisch voorbeeld van de 19e-eeuwse traditionele Macedonische architectuur. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de rijke familie Robevci, die er 35 jaar woonde voordat het platbrandde. Het werd uiteindelijk volledig herbouwd en verdeeld in twee delen voor de broers Konstantin en Atanas Robev. Tegenwoordig is het huis een cultureel en historisch museum met memorabilia van de familie Robevci en Romeinse en Griekse kunstvoorwerpen uit Ohrid. Een rondleiding door dit ouderlijk huis, zijn oude meubels en houtsnijwerk geeft een idee van hoe de oude wereld Ohrid was.

Zie de Fresco’s van de kerk van St. Sophia (Sveti Sofia)

De St. Sophia-kerk in Ohrid is een van de belangrijkste monumenten in Macedonië en een klassiek voorbeeld van Macedonische middeleeuwse kunst en architectuur. Het was oorspronkelijk de kathedrale kerk van de aartsbisschop van Ohrid van het Byzantijnse rijk en het symbool van religieuze autoriteit van de regio. De exacte datum van constructie is niet bekend. Net als andere Macedonische kerken werd het door Ottomaanse Turken tot een moskee omgebouwd voordat het uiteindelijk weer in een kerk werd hersteld. De echte aantrekkingskracht van de kerk zijn de overgebleven fresco’s die enkele jaren teruggaan tot de 11e, 12e en 13e eeuw.

Bewonder het uitzicht vanaf het fort van Tsaar Samuil (Samuel)

Klim naar het Romeinse theater of de St. Clement kerk om het uitzicht te bewonderen. Het is mogelijk om rond de gehele omtrek van de muren te lopen. Tsaar Samuil verplaatste uiteindelijk de hoofdstad van het rijk naar Ohrid en bouwde een van de grootste bolwerken op de Balkan. Tegenwoordig is het fort van Tsar Samuil een populair uitkijkpunt voor een spectaculair uitzicht op de stad Ohrid en het meer van Ohrid. De klim naar het fort is steil, maar je zult worden beloond met een prachtig uitzicht. De toegang tot het fort is slechts 30 Macedonische denar.

Koop parels

ParelsEen van de unieke dingen om te doen in Ohrid is om de beroemde parels van het meer van Ohrid in een lokale werkplaats te bekijken. Ohrid-parels staan ​​bekend om hun helderheid en glans; kwaliteiten gecreëerd door een speciale emulsie gemaakt van de schubben van de lokale plasica-vis, een goed bewaard geheim van de handjevol families die de traditie in de loop der jaren hebben voortgezet. Omdat Ohrid-parels niet zijn zoals parels die geoogst zijn van oesters, zijn ze zeer betaalbaar en vormen ze perfecte geschenken voor je vrienden, moeder, vrouw, dochter, etc. Zorg ervoor dat je de Talev-familiezaak in het centrum van Ohrid bij het hoofdpostkantoor bezoekt.

Kom in contact met de natuur in Nationaal Park Galičica

Nationaal Park Galičica is een berg die het meer van Ohrid en het meer van Prespa scheidt. De ongerepte omgeving trekt wandelaars, vogelaars en natuurliefhebbers aan om te genieten van de adembenemende uitzichten. De lucht is fris en schoon, en vanuit bepaalde uitkijkpunten krijgt u een prachtig panoramisch uitzicht op de meren van Ohrid en Prespa en de omliggende steden. Wandelen is hier een populair tijdverdrijf en er zijn verschillende routes om uit te kiezen. Je kunt ook zelf rijden om de uitkijkpunten te bereiken.