Budget vakantie MacedoniëVakantie in Macedonië

Macedonië is een van de goedkoopste landen van Europa. In dit artikel lees je wat je ongeveer kwijt zult zijn tijdens een vakantie in Macedonië. Dit land is erg in opkomst, houd er dus rekening mee dat de prijzen die we hier nu noemen (eind 2018), wellicht iets kunnen toenemen in de loop van de tijd!

Eten en drinken

Het eten en drinken in Macedonië is, in verhouding met andere Europese landen, erg goedkoop. Zo gebeurd het niet vaak dat je meer dan €10 euro per persoon betaald voor een (volledige) maaltijd. Pas wel op met alcohol, dit kan de prijs behoorlijk op schroeven!

Het eten in Macedonië is goed maar eenvoudig. De Macedonische keuken is vergelijkbaar met de meeste keukens van de andere Balkanlanden. Typische Macedonische gerechten zijn er niet echt, wel zijn er typische Balkan gerechten. Om je een idee te geven:

Stoofpotje Macedonië

  • voorgerecht: bestaat vaak uit een mix van tomaat, komkommer, ui, olijfjes en geitenkaas.
  • hoofdgerecht: aan het meer van Ohrid zal je veel visgerechten tegen komen en in het binnenland vooral vleesgerechten. Het hoofdgerecht is vaak in de vorm van een stoofpot, gevuld met allerlei heerlijke ingrediënten.
  • dessert: een walnotentaartje en een tulumba (siroopkoekje) staan vaak op de kaart als toetje

 

Slapen

De meeste overnachtingsmogelijkheden in Macedonië zijn klein en simpel maar schoon. Een voordeel is dat je het authentieke gevoel van het land bij de meeste slaapplekken goed ervaart. Reken voor een eenvoudige tweepersoonskamer op €10-15 euro per nacht. Voor een hostel zul je zo’n €5-10 euro kwijt zijn per persoon.

De prijzen van wat luxere hotels zullen hoger liggen dan bovengenoemde prijzen. Locaties (zoals rondom het meer van Ohrid) beginnen steeds populairder te worden. Houd er rekening mee dat de prijzen daar iets hoger kunnen liggen.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om je binnen Macedonië te verplaatsen. Je kunt de bus nemen, een auto huren of je rond laten rijden met een taxi. Ook de trein is een optie voor bepaalde stukken, maar die komt op lang niet alle plekken van het land (je komt bijvoorbeeld niet bij het meer van Ohrid met de trein!).

Als je voor een huurauto gaat, heb je ook de meeste vrijheid. Een auto huren in Macedonië is niet de goedkoopste optie. De kosten zullen zo rond de €300,- per week liggen (daar komt in het hoogseizoen misschien nog iets boven op). Met de bus ben je waarschijnlijk het goedkoopst uit. Voor een ritje van een paar uur betaal je gemiddeld €20,-. De bus is minder flexibel dan een huurauto, maar je komt wel op meer plekken dan met de trein. Wil je je laten rondrijden door een taxi? Reken dan op zo’n €65-95 euro per dag.

Conclusie

Hoe duur is Macedonië?

Macedonië is een van de goedkoopste vakantielanden van Europa. Een budget vakantie is dan ook prima te doen in dit land. De prijzen zullen in het hoogseizoen hoger liggen dan buiten het hoogseizoen, dus dat is iets om rekening mee te houden. Gemiddeld zul je per dag zo’n €35/40 euro uitgeven. Wil je meer luxe? Dan zul je ook iets meer betalen. Vind je een gedeelde slaapzaal niet erg en ga je met alle liefde op zoek naar de goedkoopste restaurantjes? Dan zul je wellicht iets onder dit budget uitkomen.