Steeds meer toeristen weten Macedonië te vinden. Dit is niet zo vreemd, want in Macedonië is veel te zien, te doen en te beleven. En omdat Macedonië het goedkoopste land van Europa is, heb je niet eens een groot budget nodig om hier een geweldige vakantie te organiseren.

Op deze pagina lees je wat de leukste en bekendste bezienswaardigheden van Macedonië zijn.

Skopje

Skopje is de hoofdstad van Macedonië. Het is bovendien de grootste stad die je in het land vindt. In Skopje wonen ongeveer een half miljoen mensen en dit is een kwart van de totale bevolking van Macedonië. Wat deze stad zo bijzonder maakt, is niet het grote inwoneraantal. Skopje is namelijk een van de oudste steden van Macedonië. In de stad kom je dan ook vele prachtige bezienswaardigheden met grote historische waarde tegen, zoals de St. Spas kerk. Deze indrukwekkende kerk uit de zestiende eeuw is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Macedonië.

Verder kun je in Skopje de Stenen Brug en de Oriëntaalse Bazaar bewonderen. Wil je alle bezienswaardigheden van Skopje zien? Doe dan een Skopje city tour.

Ohrid

Skopje is de grootste stad van Macedonië, maar ook Ohrid is erg populair onder toeristen. Dit is niet zo vreemd, want Ohrid heeft veel te bieden. De stad heeft bijvoorbeeld een groot historisch centrum, dat volledig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook vind je veel leuke winkels, restaurants en bars in de stad. Omdat Macedonië erg goedkoop is, kun je hier voordelig winkelen, eten en drinken. En kom je net buiten de stad, dan kom je het Meer van Ohrid tegen. Ook dit meer is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Nationaal Park Pelister

Macedonië heeft drie nationale parken, waaronder Nationaal Park Pelister. Dit park ligt in het zuidwesten van het land, in de directe omgeving van de stad Bitola. Nationaal Park Pelister staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna. Je vindt er bijvoorbeeld de Macedonische eik: een prachtige boom die van oorsprong alleen in Nationaal Park Pelister voorkomt. Ook kom je er vele verschillende dieren tegen. Denk hierbij aan slangen, schildpadden, wolven, beren en vossen.

Ga je in de winter naar Macedonië? Dan kun je Nationaal Park Pelister niet alleen bezoeken voor een bijzondere wandeling door de natuur, maar ook om te skiën of snowboarden. In de winter is een deel van het park namelijk een wintersportgebied.

Bay of Bones

Ben je in Ohrid, dan raden wij je zeker aan Bay of Bones te bezoeken. Dit openluchtmuseum ligt net buiten de stad, op ongeveer een half uurtje rijden. Het bijzondere museum is een nagebouwd paaldorp, zoals deze vermoedelijk gebouwd werden in Macedonië tussen de tiende en de twaalfde eeuw voor Christus. Het dorp bestaat uit 24 huizen. Je kunt ieder huis binnen wandelen om meer te weten te komen over de archeologische vondsten die men de afgelopen jaren in de omgeving gedaan heeft. Een groot deel van deze archeologische vondsten bestaat uit dierenbotten, vandaar de naam Bay of Bones.

Het Meer van Ohrid

Net buiten Ohrid vind je niet alleen Bay of Bones, maar ook het Meer van Ohrid. Velen noemen het Meer van Ohrid het allermooiste plekje van Macedonië. Dit komt omdat het water van het meer uit vele duizenden kleuren blauw bestaat. Sommige delen van het water zijn zelfs helder groen en dit is erg bijzonder om te zien. Wil je eens goed kennis maken met het Meer van Ohrid en de vele kleuren van het water van dichtbij bewonderen? Maak dan een boottocht over het meer. Zeker een aanrader!

De watervallen van Vevchani

Vevchani is een klein dorp dat in het westen van Macedonië ligt. Het dorp zelf is mooi om te zien, maar de meeste mensen bezoeken Vevchani om de watervallen in de directe omgeving van het dorp te bewonderen. Rond de watervallen is een wandelpad aangelegd. Dit pad loopt niet alleen langs de watervallen, maar ook over diverse bruggen. Als je dit wandelpad volgt, krijg je een goed beeld van de watervallen van Vevchani. En heb je na deze wandeltocht honger gekregen? Dan wandel je het dorpje in voor een heerlijke traditionele maaltijd uit de Macedonische keuken.

Bitola

In het zuidwesten van Macedonië ligt de stad Bitola. De historische stad heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de klokkentoren van Bitola, de ruïnes van Heraclea Lyncestis en de Adjar Kadimoskee. Ook vind je vele terrasjes in het centrum van de stad. Bij mooi weer kun je hier heerlijk borrelen of een hapje eten.

Bitola heeft een bijzondere ligging, namelijk direct aan de voet van Nationaal Park Pelister. Je kunt je bezoek aan dit nationale park dan ook goed combineren met een bezoek aan Bitola.

Het Ilindenmonument

In het begin van de twintigste eeuw vond de zogeheten Ilindenopstand plaats in Macedonië. Deze opstand was gericht tegen het Ottomaanse bewind in het land, maar was helaas niet onsuccesvol. Na de opstand bleef het Ottomaanse bewind namelijk nog lang bestaan. Het Ilindenmonument is in de jaren zeventig opgericht om deze opstand te gedenken. Het monument heeft een bijzondere vormgeving en is zeker de moeite waard om te bewonderen als je in de buurt bent.

Het klooster van Sveti Naum

Tot slot raden wij je aan om het klooster van Sveti Naum te bezoeken tijdens je vakantie in Macedonië. Dit klooster werd vele jaren geleden gesticht, namelijk in het begin van de tiende eeuw. In eerste instantie droeg het klooster een andere naam. De naam Sveti Naum of Sint Naum werd gegeven toen de Heilige Sint Naum in het klooster werd begraven. Voor de lokale bevolking is het klooster van Sveti Naum erg bijzonder. Zij stellen namelijk dat je het hart van de Heilige Sint Naum kunt horen als je je oor op zijn graftombe legt.

Het klooster ligt aan het Meer van Ohrid. Je kunt jouw bezoek aan het meer dan ook goed combineren met een bezoek aan dit bijzondere klooster.